Foto: Trond Lindseth
Grunnen til den høye prisen i april er at den tørre, vindfattige og forholdsvis kjølige vinteren har satt sine spor i den vannkraftbaserte kraftproduksjonen i Norden. Både fyllingen i magasinene samt mengde snø i Norge og Sverige var gjennom vintermånedene under normale for årstiden. I slike tilfeller vil vannkraftprodusentene nedjustere produksjonen ved å sette prisen opp og dette har vi sett en tiltagende tendens til gjennom vinteren. Internasjonale energipriser på kull og gasskraft har også vært høye og dette gir støtte til nordiske priser.
Elsertifikater er en støtteordning for kraft produsert fra fornybare energikilder som ble vedtatt av norske myndigheter i 2012. Norske strømkunder finansierer ordningen over strømregningen gjennom at strømleverandørene legger elsertifikatkostnaden inn i strømprisen. Fram til 2020 skal Sverige og Norge øke kraftproduksjonen basert på fornybare energikilder med 28,4 TWh. Kort sagt fungerer ordningen slik at produsenter av fornybar energi som fyller visse betingelser mottar elsertifikater de selger til norske/svenske forbrukere som må kjøpe sertifikater for deler av forbruksvolumet sitt. Slik får miljøvennlige kraftprodusenter støtte fra norske og svenske strømkunder.
Grunnet høy utbygging av fornybar energi og mange vintre på rad med vått, vindfullt og mildt vær har vi en tid hatt et høyt overskudd av elsertifikater i Norge og Sverige. Dette har resultert i relativt lave priser på elsertifikater i forhold til hva som var forventet. Grunnet et økende pliktvolum år for år samt en tørr og kjølig vinter har overskuddet av elsertifikater falt drastisk gjennom 2018. Dette har bidratt til en rask og kraftig prisøkning på elsertifikater i løpet av april. Av den totale strømregningen for en norsk forbruker er andelen som utgjør elsertifikater imidlertid liten. Men det er et viktig bidrag for å fremskynde mer miljøvennlig fornybar energi som over tid også vil gi en bedre kraftbalanse i Norden.
Det vil i uke 12 bli utført lavtflygning med helikopter over alle høyspentledninger i Midtnetts forsyningsområde i Modum, Sigdal og Flesberg.
Les merDet er enighet på Stortinget om en kompensasjonsordning til strømkunder i forbindelse med høye strømpriser. Staten vil dekke 55% av markedsprisen for strøm når den er over 70 øre/kWh uten moms i snitt for en måned. Prosentsatsen økte til 80% fra 01.01.2022, og vil være på det samme nivået - med ett unntak - i oktober, november og desember 2022 vil strømstøtten være på 90%. Støtte blir dekket for strømforbruk opp til 5000 kilowattimer i måneden for husholdningskunder. For sameier/borettslag gjelder egne regler.
Les merI forbindelse med stormen i vårt område den 19. november, er det en god del kunder som har krav på kompensasjon fra oss fordi strømbruddet hadde varighet over 12 timer.
Les mer