Foto: Trond Lindseth
Siden strømprisen reguleres av tilbud og etterspørsel på nordisk nivå skulle man kanskje tenke seg at prisen i oktober ville stige når forbruket øker. Men resultatet for oktober er faktisk at prisene i snitt for måneden ble noe lavere enn i september. Grunnene til dette er lav kjernekraftproduksjon i september i tillegg at oktober har vært en måned med mye nedbør. Dette har bidratt til en magasinfylling som har vært bedre enn vanlig for oktober og dermed gitt høy vannkraftproduksjon. I tillegg var det lite vind og dermed lite vindkraftproduksjon i september mens det blåste mer enn normalt i oktober som ga en betydelig produksjonsøkning på vind denne måneden. Dette er et godt eksempel på hvor viktig utvikling i været er for norske strømpriser!
Kullprisene i oktober steg videre og har gjennom måneden kommet på sitt høyeste nivå på 3 år. Kina er verdens største forbruker av kull og en viktig forklaring på prisstigningen er at Kina kjøper mer kull på verdensmarkedet og dermed øker etterspørselen vesentlig. I Europa har også etterspørselen etter kull vært større den siste perioden siden kullkraftproduksjonen har økt som følge av mye utfall av kjernekraft i Frankrike, lav vannkraftproduksjon i alpene samt generelt økt strømforbruk i øst-Europa. Prisene på sertifikater for CO2 utslipp har også økt i oktober grunnet forventninger om at EU kommer til å stramme inn på kvotemarkedet betydelig fra 2018.
All kjernekraftproduksjon er i løpet av oktober kommet i drift igjen og dette bedrer nordisk kraftbalanse. Den forventede forbruksøkningen på strøm uke for uke frem mot årsskiftet er imidlertid høy og totalt sett er det derfor behov for høyere produksjon fremover for å dekke etterspørselen. På grunn av god magasinfylling som følge av nedbøren forventes prisutviklingen på strøm til å være ganske stabil fra dagens nivå ut året. Værutviklingen vil som alltid ha stor betydning for prisene på nyåret. Men dersom man tar høyde for normalt vintervær vil strømprisen stige noe utover i januar og februar.
Det vil i uke 12 bli utført lavtflygning med helikopter over alle høyspentledninger i Midtnetts forsyningsområde i Modum, Sigdal og Flesberg.
Les merDet er enighet på Stortinget om en kompensasjonsordning til strømkunder i forbindelse med høye strømpriser. Staten vil dekke 55% av markedsprisen for strøm når den er over 70 øre/kWh uten moms i snitt for en måned. Prosentsatsen økte til 80% fra 01.01.2022, og vil være på det samme nivået - med ett unntak - i oktober, november og desember 2022 vil strømstøtten være på 90%. Støtte blir dekket for strømforbruk opp til 5000 kilowattimer i måneden for husholdningskunder. For sameier/borettslag gjelder egne regler.
Les merI forbindelse med stormen i vårt område den 19. november, er det en god del kunder som har krav på kompensasjon fra oss fordi strømbruddet hadde varighet over 12 timer.
Les mer